کشورهای جنوب خلیجفارس چند سالی میشود که به سمت تولید سریالهای تاریخی رفتهاند؛ پول این سریالها از کجا میآید؟ محتوای آنها چیست؟
????حدود ۵۰ سال پیش، روزی که مرحوم مصطفی عقاد، کارگردان برجسته عرب زبان فیلم «الرساله» را با توجه به همه حساسیتهای دینی و اعتقادی مسلمانان تولید میکرد، هیچکس تصور نمیکرد که ماجرای درامهای تاریخ اسلام در جهان عرب به درازا بکشد و ابزار تفرقههای مذهبی و ملی در منطقه شود. اما امسال با غروب آفتاب در ۱ مارس که اولین افطار ماه مبارک رمضان در سرزمینهای اسلامی است، جهان عرب و اسلام سریال تاریخی معاویه پس از 2 سال توقیف و دهها حاشیه در اطرافش از شبکه امبیسی عربستان سعودی پخش خواهد شد. واکنشهای اولیه نشان میدهد که این سریال بیشتر به قطبی شدن گرایش دارد تا ارائه یک روایت تاریخی.
????در دهههای ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰، پانعربیسم فضای سیاسی و فرهنگی جهان عرب را دربرگرفت و در تلاش برای برساخت یک ملت عرب متحد از طریق بازتصویرسازی و باز روایت تاریخ خلافت و به طور کلی تاریخ اسلام بود. سریالها و فیلمهای تاریخی به ابزاری برای این ایدئولوژی تبدیل شدند که اغلب دقت تاریخی را به نفع انسجام ایدئولوژیکی فدا میکردند.
????پشتوانه مالی سعودی و زمانبندی پخش معاویه – در شرایط فروپاشی سوریه و افزایش نفوذ گروههای سلفی به ویژه در سوریه– موجب ایجاد تردیدهایی در خصوص اهداف آن شده است. این آثار نشان میدهد که چگونه رسانههای منطقهای با تحریکات استعماری هر دو سوی روایت تاریخی را به اسلحه تبدیل کرده و تاریخ را در بستر فرقهگراییهای معاصر بازخوانی میکنند.
https://ekran.media/